Гарбузове насіння

Гарбузова насіння і гарбузова олія - природне диво для здоров’я

Красень гарбуз відноситься до тих рідкісних видів рослин, які радують не тільки око, але й приносять відчутну користь людському здоров’ю мінімум останні 5000 років. Наукова назва гарбуза - Cucurbita pepo. Існує понад два десятки різновидів гарбуза. Деякі види гарбуза використовують як декоративну рослину, проте більшість гарбузових сортів вживають в їжу.

Найбільш цінними продуктами з гарбуза загальновизнані гарбузове насіння і гарбузова олія, яка отримується з насіння гарбуза.
 
Унікальність вітамінно-мінерального складу і пов’язані з цим корисні властивості дозволяють внести гарбузове насіння і гарбузову олію у список найкорисніших для людського організму продуктів.

Історія їх споживання йде далеко вглиб античних часів - археологи знайшли гарбузове насіння, яке чудово збереглося, на розкопках, які датуються III століттям до нашої ери - глистогінні властивості гарбузового насіння були добре відомі з давніх-давен.

Ще Авіценна у своїх працях згадував гарбузове насіння і гарбузову олію як зілля.

Достовірно відомо, що перші промислові партії гарбузової олії стали виробляти в Австрії ще за часів Середньовіччя. З тих пір австрійська гарбузова олія користується величезною популярністю у всьому світі. А в ті далекі часи 200мл пляшка гарбузової олії прирівнювалася за ціною до масивного золотого персня. Тому її об’єктивно назвали «зеленим золотом». Назва ця до сих пір актуально як в прямому, так і в переносному сенсі.
 

Хімічний склад гарбузової олії ідеально підходить як для дієтичного, так і для дитячого харчування. Хімічні сполуки, що входять до складу гарбузової олії, допомагають налагодити травлення і поліпшити обмінні процеси, необхідні для нормального розвитку людського організму.

А ще гарбузову олію називають «зеленою віагрою», що також об’єктивно відображає одну з граней її унікальних властивостей і пов’язану з ними небувалу популярність серед чоловічої частини населення нашої планети.
Унікальність користі гарбузової олії криється в хімічному складі продукту - вся справа в тому, що в гарбузовій олії містяться у великій кількості цинк, магній, фосфор, залізо, селен, кальцій. За вмістом цинку з гарбузовою олією можуть змагатися тільки устриці, які здобули собі славу найпотужнішого афродізіака.

Селен по праву називають «мікроелементом молодості». Внаслідок виражених антиоксидантних властивостей, він є основним мінералом, що забезпечує підтримку природної привабливості та краси. А в період вагітності, коли у жінки дуже нестабільний емоційний фон, селен, що входить до складу гарбузової олії, дозволить знизити рівень психологічної напруги жінки. Додаткова безсумнівна користь вживання гарбузової олії при вагітності в тому, що вона допоможе забезпечити малюка всіма необхідними мікроелементами і мінералами.

Крім того, в гарбузовій олії присутні вітаміни групи А, Е, В, С, F, а також K і P.

Регулярне споживання гарбузової олії для підтримки здоров’я організму стало культурною нормою для людей в Євросоюзі. Щиро сподіваємося, що прогресивні культурні традиції Євросоюзу дуже скоро стануть такою ж нормою життя і для українського суспільства.